19 Temmuz 2017

,

Dışarıdakiler - S. E. Hinton | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Dışarıdakiler
Orijinal Adı: The Outsiders
Yazar: S. E. Hilton
Yayınevi: Martı
Sayfa Sayısı: 208
Goodreads Puanı: 4.06/5
Benim Puanım: 5/5
Arka Sayfa;
Dışarıdakiler, S. E. Hinton henüz üniversite öğrencisiyken yayımlandı ve kısa sürede büyük etki yarattı. Bugüne kadar on beş milyondan fazla basılan kitap, tüm zamanların en çok satan genç yetişkin romanıdır. Kitap ayrıca Francis Ford Coppola’nın yönettiği; Tom Cruise, Matt Dillon ve Rob Lowe gibi yıldızların oynadığı bir filme
uyarlanarak çok daha geniş kitlelere ulaştı. Dışarıdakiler’le tanınıp ünlenen S. E. Hinton çok geçmeden “Gençliğin Sesi” olarak anılmaya başladı.
Dostluğa ve Ait Olmaya Dair Yüreğinizi Isıtacak Bir Kahramanlık Öyküsü
Ponyboy’a göre dünyada iki çeşit insan var: her şeyi yapabilecek güce sahip, zengin ve şımarık Sosyetikler ile her zaman arkalarını kollaması gereken, hayatın pek de iyi davranmadığı Yağlılar.
Ponyboy, tüm zorluklara rağmen Yağlı olmaktan dolayı mutlu. Çünkü pek çok sıkıntının yanında; sevginin, kardeşliğin ve dostluğu gerçeğini yaşayabildiği samimi bir dünyası var. Kendisine ve sıkı sıkıya bağlı olduğu iki ağabeyi ile dostlarına saldırmaktan zevk alan Sosyetiklere karşı hep bir mücadele halinde. Ama olsun, bu da bir Yağlı olmanın vazgeçilmez kuralı.
Derken bir gece vakti, birilerinin fazla ileri gitmesiyle Ponyboy’un dünyası tepetaklak oluyor.
Ah ne güzel bir kitaptı.. Hani bazı kitaplarda başta bir laf geçer de öyle çok büyük bir değer biçmezsiniz ama sonra kitabı sonlarına doğru tekrar karşınıza çıktığında bir bakmışsınız öyle bir dokunur ki gözleriniz siz anlamadan dolmuş olur. Yazarın nerede okuyucuya neler hissettireceğini bildiği, içinizi sıcaklığıyla kavuracak mükemmel bir kitaptı. Sanki bir filmin başına oturup suratımda baştan sona tebessüm ederek izlemiş gibi kitabın sonuna kadar öyle okudum. Bu kadar mı güzel karakterler bir arada olur.. Ponyboy'un o abileriyle arasındaki dostluğu, kavgaları, duygu seli, kurdukları çetedeki arkadaşlıkların samimiliği ve sonrasında başlarına gelen felaketle gözleri doldurarak okunacak kadar göğsüme bir güzel oturan harika bir kitaptı. 1988'de kaleme alınan bu romanda o zamanın tadını, havasını hayalenizde o kadar güzel canlandıraniliyorsunuz ki her satırla övgüyü hak ediyor. Bu kadar geç Türkçe'ye kazanılması ayrı üzücü ama eninde sonunda elimizde olması da ayrı güzel. Kesinlikle okumalısınız, bence çok şey kaçırıyorsunuz. Umarım diğer eserleri de bir an önce çevrilir, okumaya doyulmayacak bir kalem..

0 yorum:

Yorum Gönder