6 Ekim 2016

,

Genç Werther'in Acıları - Goethe | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Genç Werther'in Acıları
Yazar: Goethe
Sayfa Sayısı: 126
Goodreads Puanı: 3.62/5
Benim Puanım: 5/5
Arka Sayfa;
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832): Alman edebiyatının dünyaca ünlü, en önemli yazarlarındandır. Hukuk eğitimi alan ve resim sanatına da ilgi duyan Goethe, doğa bilimleriyle de uğraşmış, araştırmalar yapmış, yazılar yazmıştır. Dünya görüşünü ve sanat anlayışını aktardığı Şiir ve Hakikat en dikkati çekici eserlerinden biridir. Ayrıca Roma Ağıtları, Faust ve pek çok eseri yayımlandığı dönemde büyük ilgi görmüş, yazarın yüzyıllar süren edebi ününü pekiştirmiştir. 1774 yılında yazdığı Genç Werther’in Acıları daha önce şiirleri ve oyunları yayımlanan Goethe’nin ilk romanıdır. Eser büyük bir ilgiyle karşılanmış ve 25 yaşındaki yazara kısa sürede bütün Avrupa’da ün kazandırmıştır.
Gözyaşlarım ardı ardına yanaklarımdan inci taneleri gibi süzülürken yüreğimden bir sızı boğazımdaki düğüme eşlik ediyordu. Kitabı başından beri çok sevdim çünkü Werther her düşüncesi, her tespiti, her duygusuyla cümlelerin altını çizmek isteyeceğiniz kadar güzel aktarmıştı her şeyi mektuplarına. Aşkın bu kadar derin, bu kadar imkansız anlatılması beni her seferinde mahvediyor. O çaresizlik hissi beni her seferinde ezip geçiyor. Hakkında çok fazla yorumu uzatmaya gerek duymuyorum çünkü her açıdan mis gibi dram kokan, içinize işleyen bir klasik. Okumadıysanız bir an önce elinize alın.
Not: Goethe'den okuduğunuz başka güzelli kitaplar varsa yoruma bırakırsanız çok sevinirim..
Ah, tesadüfen elim onun eline dokununca, ayaklarımız istemeden masanın altında birbirine değince, nasıl da damarlarım çekiliyor! Ateşten kaçar gibi irkiliyorum, sonra da gizli bir güç yine beni ona çekiyor. Bütün duygularım birbirine karışıyor..

0 yorum:

Yorum Gönder