12 Ocak 2016

,

Eleanor & Park - Rainbow Rowell | Kitap Yorumu

Kitap Adı: Eleanor & Park
Yazar: Rainbow Rowell
Sayfa Sayısı: 360
Yayınevi: Pegasus
Goodreads Puanı: 4,14/5
Benim Puanım: 4,5/5
Arka Sayfa;

İki uyumsuz insan 
Sıradışı bir aşk

eleanor
Kızıl saçlar, tuhaf giysiler. Park başını çevirene kadar onun arkasında duran; o uyanana kadar yanında uzanan; diğer herkesi daha soluk, daha sıradan ve yetersiz gösteren… Eleanor.

park
Bir şarkıyı ona dinletmeden Eleanor’un seveceğini bilen; o sonunu anlatmadan esprilerine gülen; göğsünde, tam boğazının altında, Eleanor’u ona verdiği sözleri tutmaya itecek bir yere sahip olan… Park.
İlk aşkın sonsuza dek sürmeyeceğini bilecek kadar zeki ama bunu deneyecek kadar cesur ve umutsuz, on altı yaşındaki iki talihsiz âşığın bir okul yılı boyunca süren hikâyesi. 
Eleanor, Park’la karşılaştığında siz de ilk aşkınızı ve nasıl da büyülendiğinizi hatırlayacaksınız...

Park hala Eleanor'un bileğindeki eşarbın ucunu tutuyor, ipekli kumaşı dalgın bir ifadeyle parmaklarının arasında gezdiriyordu. Eleanor onun elini seyretti.
Park başını kaldırıp baksa Eleanor'un nasıl bir budala olduğunu anlardı. Eleanor yüzünün yumuşayıp rahatladığını hissedebiliyordu. Park başını kaldırıp baksa her şeyi anlardı.
Ama Park bunu yapmadı. Eşarbı parmaklarına dolaya dolaya Eleanor'un elini kendine doğru çekti. Ardından kumaşla kaplanan parmaklarını onun avcuna bıraktı.
Eleanor tepeden tırnağa dağıldığını hissetti.
Yeni bir kitap yorumuyla karşınızdayım! Fark ettiniz mi bilmiyorum ama puan sistemimi değiştirdim. Genellikle tüm kitap yorumcuları 5 puan üzerinden puan veriyorlar ama benim içimi kurt yiyor öyle yapınca. Çünkü bir kitabı sadece 5 puana sığdıramıyorum. Böylece bazen aynı puanı verdiğim kitaplar arasında karşılaştırma yaparken buluyorum kendimi. Bu yüzden de artık kitapları 10 puan üzerinden değerlendiriyorum ve çoktan önceki kitap yorumlarımı da düzenledim. Gelelim kitap yorumuma! Eleanor ve Park ilk defa Tüyap'ta gördüğüm bir kitaptı ama bu ay 21 liraya aldığım kitabı Tüyap zamanı alsaydım 30 lira ödeyecektim. Bu yüzden ertelemiştim ve bu erteleme süreci içinde hem Pegasus'un deli gibi kitaba dair övgüler paylaşması hem de tüm kitap yorumcularının kitaba bayılması bende büyük bir merak uyandırmıştı.
"Seni özledim," diye fısıldadı. Eleanor gözlerinin yaşardığını hissederek başını pencereye çevirdi.
Sonra Park elini uzatıp Eleanor'un kızıl buklelerinden birini işaret parmağına doladı. Onu bıraktıktan sonra, "Seni yine özledim," dedi.
Kitabı çok beğendim. Hatta çok büyük beklentiler içinde okudum. Şöyle diyebilirim ki; baya baya sonuna doğru ağlamayı bekliyordum çünkü en son okuduğum kitap yorumlarına göre öyle yazmışlardı. Ben de böyle canımı yaksın, içimi kanatsın istiyordum bu kitap. (Biliyorum, tam bir psikopatım). Okuduğum replikleri kadarıyla çok tatlı bir kitap olacağından emindim. Ama kitap yorumları ikiye ayrılmış şekilde. Ya bu kitabı deli gibi övüp tam puan verenler ya da bunu mu övdünüz sıradan hoş bir aşk kitabı deyip kenara çekilenler. Ben mi? Ben iki tarafta da değilim. Tam ortadayım.
Park telefonu göğsünün altına bastırıp, "Benden hoşlanıyorsun..." dedi Eleanor'u konuşmaya teşvik ederek.
"Senden hoşlanmıyorum, Park," dedi Eleanor bir an gerçekten de bunu kastettiğini düşündürterek. "Ben," sesi neredeyse duyulmaz oldu, "sanırım ben senin için yaşıyorum."
Kitaba saat dört gibi başladım ve beş saate yaklaşık bitirdim sanırım. Hiç atlamamaya özen gösterdim. Gözümden bir şey kaçsın istemedim. Karakterlere gelirsek Eleanor karakterini çok sevdim. Sıcak ve samimi bir karakterdi. Bundan öte kendini bilen ve hayatını kabullenmiş olduğu gibi her şeye eyvallah diyen bir karakterdi ama ne yazık ki dış görünüşü hakkında Park'ın gözünden anlatımda bazı tersköşeler vardı. Eleanor'un ilk aşkını okumak çok güzeldi. Kitap boyunca ona üzülmeden edemedim. Evdeki sorunlarının üstüne okuldaki yalnızlığı binince Park onun için ilaç oluyor.
Eleanor'un üzerinde hala dün gecenin kokusu vardı. Terinin, tatlılığının ve Impala'nın kokusu. Park dudakları onun saçlarında, ağlaya ağlaya uyuyakaldı.
Park karakterini ise çoook sevdim. Nedense beni daha çok etkiledi. Gerek kişiliği, gerek ilk aşkı onun gözünden görmemiz çok güzeldi. Tüm yargılarını kaydırarak Eleanor'a karşı hislerinin yeşermesine izin vermesi ve onu her daim savunması okumayı çok sevdiğim sayfalardı.
Genel olarak sorarsanız Eleanor ve Park kitabını baya beğendim. Beklentimi bir yandan düşük tutmaya çalışmıştım ama beklentimin üstüne çıktı. Gerek kitapta geçen şarkılar, gerek yavaş yavaş sona yaklaşırken içimde büyüyen merak derken kitabı pat diye bitirdim. Ne kadar çok hoşuma giderek okusam da beni ağlatamadı. Oysa şaşırdım yani çünkü ben çok kolay duygulanan ve ağlamaya başlayan bir insanım. Buna rağmen kitapta gerçekleşen üzücü olaylar beni ağlatamadı. Ama tabii ki bir kitabı sevmemde baş gösteren unsurları yaşadım. Sırıtıp durdum, yüzümde sıcak bir gülümseme belirdi, arada bir neler olacak diye düşünüp durdum ve elbette kendimi karakterlerin yerine koyarak içimin acıdığı sahneler de oldu. Kısacası Rainbow Rowell'in kalemini çok beğendim! Carry On, Landline ve Fangirl kitaplarına İstanbul'da ulaşmak çok kolay. O yüzden büyük ihtimalle Mart ayında doğum günüm şerefine kendime onları hediye edeceğim. Kitaba ait olan çizimler de ayrı güzel! Lafın kısası kitabı okumanızı öneririm :) Görüşmek üzere.
park/eleanor artık onunla otobüste olmayacaktı.
Edebiyat dersinde ona bakıp gözlerini devirmeyecekti.
Sırf canı sıkıldı diye onunla kavga etmeyecekti.
Park'ın odasında, onun düzeltmesi mümkün olmayan şeyler için ağlamayacaktı.
Gökyüzü Eleanor'un ten rengine bürünmüştü.

eleanor/ Ondan sadece bir tane var ve şu an benim yanımda duruyor, diye geçirdi içinden Eleanor.
O benim bir şarkıdan hoşlanacağımı daha ben o şarkıyı duymadan tahmin edebiliyor. Ben bir şey anlatırken can alıcı noktaya bile gelmemi beklemeden gülmeye başlıyor. Göğsünde, boynunun hemen altında onun benim için bütün kapıları açmasını istememe neden olan bir yer var.
Ondan sadece bir tane var.

12 yorum:

  1. 5 saatte bittiyse iyidir o kitap. .

    YanıtlaSil
  2. En kısa zamanda okumalıyım :)) Ellerine sağlık çok güzel yazmışsın ^^

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim. Keyifli okumalar dilerim :))

    YanıtlaSil
  4. İki uyumsuz insan
    Sıradışı bir aşk

    zaten zıtlıklar aşkı uyandırmaz mı. Kendimizde olmayan bir özellik vya zıtyımız bize çekici gelir. İyi okumalar :)

    YanıtlaSil
  5. Roman okumayı çook uzun zaman önce bırakmış birine bile bir an "acaba" dedirten bir post olmuş. Klavyene sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Cok sagol canim ama seni roman okumaya geri dondurebilecek bundan daha guclu kitaplar var elimde :D

    YanıtlaSil
  7. Bu kitabı merak ediyordum, elim gitti ama sonra başka bişi alıp çıktım, ben hep böyleyim yaa, netten alıcam artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Istersen e-kitap olarak da okuyabilirsin ama tabi o ciltli hali pahabicilemez :) Keyifli okumalar :)

      Sil
    2. e kitap zor, evet asıl keyif orda şu elimdekini bir bitirsem hali hazırda bir kitap daha var elimde :)

      Sil
    3. Keyifli okumalar tekrardan :)

      Sil